Cellokoffer

Info voor een goede Cellokoffer

Een van de grootste uitdagingen bij strijkinstrumenten is het vervoeren ervan in het openbaar. Vooral gevorderde cellisten gebruiken vaak een cellokoffer om hun cello veilig te vervoeren naar lessen of orkestrepetities.Door de stevige schaal biedt deze koffer een veel hogere bescherming dan de meeste cellohoezen. Vooral bij gebruik van het openbaar vervoer kan een stevige cellokoffer zichzelf snel terugverdienen. In het algemeen worden cellokoffers duurder naarmate het gewicht afneemt, omdat meestal materialen van hogere kwaliteit worden gebruikt. Vergeleken met de cellokoffers van een paar jaar geleden zijn de modellen van nu echter bijna allemaal relatief licht. Een "goede" cellokoffer beschermt het instrument binnenin tegen dagelijkse trillingen, schokken en stoten. Zelfs in extreme gevallen moeten cellokoffers cello's beschermen tegen schade in ongelukkige situaties.

In tegenstelling tot cellohoezen zijn koffers niet in alle maten verkrijgbaar. In feite is de keuze van modellen die niet gemaakt zijn voor 4/4 instrumenten zeer beperkt. Met de PACATO Comodo lichte cellokoffer biedt Paganino een koffer die ook geschikt is voor 3/4 cello's en kleinere maten.

Opbouw van een cellokoffer

Het doorslaggevende verschil met de cellokoffer is de massieve schaal. Deze is verantwoordelijk voor vrijwel alle relevante eigenschappen zoals stabiliteit en gewicht. Moderne cellokoffers worden in grote aantallen van glasvezel gemaakt, bijvoorbeeld cellokoffers van Gewa of Pacato. Dit maakt een veel slanker ontwerp en een hoge stabiliteit bij een relatief laag gewicht mogelijk. De lichtste cellokoffers zijn gemaakt van koolstofvezel. Deze zijn niet alleen zeer licht, maar ook uiterst sterk. Cellokoffers van carbon zijn echter ook relatief duur en worden daarom meestal gekocht door professionele muzikanten.

Een nadeel van alle cellokoffers is het ontbreken van een muziekvak door de massieve schaal. Om deze reden stoppen sommige muzikanten hun bladmuziek achter het instrument, maar dit vermindert de levensduur van de bladmuziek aanzienlijk. Een oplossing wordt geboden door de muziekvakken van de meeste draagsystemen. Als u besluit er een op uw koffer te gebruiken, is het bladmuziekprobleem meestal opgelost. Anders is een extra draagtas moeilijk te vermijden.
De binnenkant van de cellokoffer is meestal bekleed met zacht fluweel. Dit is echter meer voor de visuele indruk, want het instrument wordt vervoerd in de zogenaamde "zwevende opslag". Dit betekent dat de cello slechts op enkele punten in de cellokoffer wordt ondersteund of vastgezet, maar verder vrij "zweeft". Strikt genomen zijn alleen deze steunpunten en hun vulling van belang voor de veiligheid van het instrument. De zwevende ondersteuning biedt extra bescherming tegen schokken en stoten, omdat de cellokoffer deze niet rechtstreeks op het instrument overbrengt.

Lichte cellokoffer

Om gemakkelijker en comfortabeler mobiel te zijn, willen de meeste cellisten steeds lichtere cellokoffers zonder in te boeten aan veiligheid. De meest overtuigende oplossing op dit moment is een cellokoffer van koolstofvezel. Deze wegen ongeveer 3 kg en zijn tegelijkertijd uiterst stabiel. Omdat deze modellen ook erg duur zijn en vaak het budget overschrijden, vooral voor studenten, zijn er nu cellokoffers zoals de PACATO Ultralight Cello Case. Deze is gemaakt van een composietmateriaal met een carboncomponent, wat al duidelijke voordelen heeft in termen van gewicht en stabiliteit, maar iets goedkoper is dan de volledige carbon cellokoffer.

In principe geldt: hoe lager het gewicht, hoe gemakkelijker het hanteren van de cellokoffer - de AMATO Hightech Cello Case heeft dit punt tot het uiterste doorgevoerd met zijn one-click sluiting. Een buitenkant van zuivere koolstofvezel zorgt voor een laag gewicht met maximale stabiliteit, en de innovatieve sluiting zorgt voor snel en gemakkelijk openen en sluiten.

Draagsystemen voor cellokoffers

Iedereen die zijn cellokoffer veel op zijn rug draagt, weet dat zelfs een licht model na verloop van tijd erg zwaar en ongemakkelijk kan worden, omdat de koffer altijd direct op de rug rust en niet bepaald ergonomisch gevormd is. Daarom bestaat er een hele reeks draagsystemen die aan de cellokoffer kunnen worden bevestigd. Het doel is een zo hoog mogelijk draagcomfort te bereiken en zo de cellokoffer lichter te maken, althans – voor het gevoel. Een zeer gangbaar draagsysteem is het Fiedler-draagsysteem. Het is stevig op de cellokoffer gemonteerd, maar kan op elk moment in een paar eenvoudige stappen worden verwijderd. Dit draagsysteem is als een comfortabele rugzak en heeft ook een geïntegreerde muziekzak. Een dergelijk draagsysteem is daarom zeer aan te bevelen voor mobiele cellisten.


Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een cellokoffer?

Als u hebt besloten een cellokoffer te kopen, moet u er goed over nadenken hoe vaak deze koffer in de loop van zijn leven onderweg zal zijn en of dit voornamelijk in de auto zal gebeuren of eerder op de rug van de cellist. Is dat laatste het geval, dan kunt u beter kiezen voor een lichtgewicht cellokoffer en een eventuele meerprijs accepteren. Wil je geen compromissen sluiten, dan moet je voor een zuivere carbon koffer gaan. Voor veel studenten is een cellokoffer van glasvezel echter ook geschikt. Een extra draagsysteem kan het dagelijks leven met de cellokoffer nog gemakkelijker maken, ongeacht het gewicht en de prijsklasse, en moet zeker worden overwogen door cellisten die vaak met hun instrument reizen.