De 10 meest waardevolle violen ter wereld

De viool is een instrument vol geheimen die niet alleen verborgen liggen in de muziek, maar ook in het hout, de romp en in de handen van de meester die deze elementen met veel liefde en talent heeft samengesteld. De viool fascineert en inspireert musici als zij met hun strijkstok over de snaren strijken, maar ook luisteraars, die in de ban raken van de klanken van de viool. Hoewel elke viool op zijn eigen manier bijzonder is, zijn er enkele die nog specialer zijn dan andere; violen die meer fascineren en inspireren.

De Molitor Stradivarius

Een van deze kunstwerken is de "Molitor" Stradivarius-viool uit 1697, waarvoor een prijs van 2,7 miljoen euro is betaald. De viool werd in 2010 op een veiling gekocht door de Amerikaanse violiste Anne Akiko Meyers. De Molitor heeft de inscriptie "Antonius Stradivarius Cremonensis / Faciebat Anno 1697" en is gemaakt in de zogenaamde "Gouden Periode" door de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari. Een van de eigenaren van deze prachtige viool was Bonaparte. De Molitor is echter genoemd naar een generaal in het leger van Bonaparte: de graaf Gabriel-Jean-Joseph Molitor, wiens familie hem tot de Eerste Wereldoorlog in bezit had.

Antonio Stradivari

De ex-Ries Stradivari

De "ex-Ries" Stradivari viool uit 1693 is ook een indrukwekkende 3,5 miljoen euro waard. Hij behoort toe aan de Reinhold Würth Music Foundation.

De Stradivari Dauphin

De Stradivarius "Dauphin" uit 1714 behoort ook tot de lijst van meest waardevolle violen aller tijden. Hij is getaxeerd op 4 miljoen euro en behoort toe aan de Nippon Music Foundation. Hij wordt momenteel bespeeld door de violiste Akiko Suwanei. Hij kreeg de naam "Dolfijn" in de 19e eeuw van George Hart omdat de achterkant van deze viool, met zijn glinsterende vorm en kleur, hem deed denken aan een dolfijn.

De ex-Szigeti Stradivari

Maar het kan nog beter: de "ex-Szigeti" Stradivari viool heeft een fikse prijs van ongeveer 4,3 miljoen euro opgebracht. Hij staat ook bekend als de "Ludwig" en dateert uit 1724. Hij draagt de inscriptie: "Antonius Stradivarius Cremonensis faciebat Anno 1724". Sinds 1989 is het eigendom van de L-Bank Baden Württemberg en wordt het in bruikleen gegeven aan musici.

La Pucelle Stradivari

De Stradivarius genaamd "La Pucelle" uit 1709 bereikte ook dezelfde prijs. Hij wordt ook wel "Vierge" genoemd, wat de Maagd betekent. Hij ontleent zijn naam aan Vuillaume, die de klank beschreef als zuiver en maagdelijk.

De Lord Wilton Guarneri del Gesù

De "Lord Wilton" Guarneri del Gesù uit 1742 is ook ongeveer 4,3 miljoen euro waard en werd bespeeld door de grote violist Yehudi Menuhin. Ook de "King Joseph" Guarneri del Gesù uit 1737 behoort tot deze categorie. Deze viool is onder andere bespeeld door de virtuoos Itzhak Perlman.

De ex-Carrodus Guarneri del Gesù

De Oostenrijkse Nationale Bank bezit ook enkele van de duurste en waardevolste violen ter wereld. Een daarvan is de viool van Giuseppe Guarneri del Gesù "ex-Carrodus". Hij is ongeveer 5,1 miljoen euro waard en dateert uit 1741, gemaakt in Cremona. De "Carrodus" is genoemd naar de Engelse violist John Carrodus, die hem jarenlang in zijn bezit had. Men gelooft dat deze viool ook ooit eigendom was van de grote Paganini. In 1953 was hij zelfs betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij de violist Ossy Renardy om het leven kwam. De viool bleef intact.

De ex-Kochanski Guarneri del Gesù

De ex-Kochanski Guarneri del Gesù, die 50 jaar lang toebehoorde aan de violist Aaron Rosand, werd in 2009 voor ongeveer 7,3 miljoen euro verkocht aan een onbekende Russische miljardair. De viool dateert uit 1741 en is een van de best bewaarde violen van de vioolbouwer Guarneri. Hij werd ook genoemd naar zijn oude eigenaar, de Poolse virtuoos Paul Kochanski, maar wordt nu ook wel de "ex-Rosand" Guarneri genoemd. Een andere gekoesterde Guarneri-viool is de "Vieuxtemps", die in 2012 voor meer dan 16 miljoen dollar werd verkocht en momenteel de duurste viool ter wereld is.

De Lady Blunt Stradivarius

The Lady Blunt Stradivarius


Met de verkoop van de "Vieuxtemps" verliest deze edele viool zijn eerste plaats, aangezien hij tot dan toe de hoogste prijs op een veiling had bereikt: de "Lady Blunt" Stradivarius uit 1721. Dit meesterwerk bracht ongeveer 11,6 miljoen euro op tijdens een liefdadigheidsveiling. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de aardbeving in Japan. De viool is genoemd naar Lady Anne Blunt, de kleindochter van Lord Byron, die hem 30 jaar lang in bezit had. De huidige eigenaar is niet bekend bij het publiek. Het bijzondere aan deze viool is dat hij ondanks zijn leeftijd in perfecte staat verkeert.
Terug naar Strijkerwetenswaardigheden: de viool

 • Leer alles wat je moet weten over violen
 • Welke soorten violen bestaan er?
 • Gebruik van de viool
 • Opbouw en onderdelen van de viool
 • Hoe wordt de toon op een viool geproduceerd?
 • De viool stemmen: zo moet het!
 • Wat kan er gedaan worden om de klank van een viool te verbeteren?
 • Klinken oude violen zoals die van Stradivari echt beter?
 • Viool leren spelen? Tips en trucs voor je eerste stappen
 • De belangrijkste accessoires voor viool
 • Viool onderhoud: hoe doe je alles goed?